FİTRE KİMLERE VERİLMEZ DİYANET AÇIKLAMASI b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara , c) Eşine, d) Zengine yani asli ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinani, el-Hidaye, II, 223-228).
Read moreKişi kendi çocuğuna zekât verebilir mi?
Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez.
Read moreBir anne oğluna zekât verebilir mi?
Bu bakımdan zekât hususunda usûl ve furû’ ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir. Yalnız anne , -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir .
Read moreBekar çocuğu olan zekât verir mi?
Bülûğa girmekle beraber aklî dengesi yerinde olmayan çocukların fitresini de yine babası verir . Henüz doğmayan çocuk için ise, fitre verilmez. Bir kimse, kendi evinde otursalar bile, babası, anası, dedesi, ninesi için fitre vermekle mükellef değildir.
Read moreKendi kızına zekât verilir mi?
Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)
Read more