kolektif mallar , yarar ve maliyetlerin bir ülke sınırları içinde kalmayarak sınır komĢusu ülkelere de yayıldığı durumda söz konusudur. Yerel, ulusal ve bölgesel kolektif mallar dıĢında öyle mallar da vardır ki, bu malların yarar ve maliyetlerini ne yerel ölçekte ne de ulusal ölçekte sınırlandırabilmek mümkündür.
Read moreTüm ülke vatandaşları tarafından kullanılan ve faydası ülkenin tamamına yayılan mallara ne ad verilir?
Küresel kamusal mallar , dünya üzerindeki bütün bireyler tarafından elde edilebilen, tüketiminde rekabetin ve kısıtlamanın bulunmadığı, herkesin yararlanabildiği ve finansmanını küresel olarak sağlandığı faydalar olarak tanımlanmaktadır.
Read moreKüresel kamusal mal ne demek?
Küresel kamusal mallar, faydalarının ve zararlarının tüm toplumlara, ülkelere ve nesillere yayıldığı, tüketimde rekabetin ve dışlamanın olmadığı, yoksulluğun azaltılması ve kalkınma amacı çerçevesinde gerekli olan mal – lardır.
Read moreMutlak kamusal mallar nedir?
Tam kamusal mal ve hizmetler sadece devlet ve kamu kesimi tarafından sunulmaktadırlar. Bu mal ve hizmetler özel kesim tarafından sunulmazlar. Bu Mal ve Hizmetler genellikle ülkenin tamamında sunulur ve tüm toplum bu mal ve hizmetlerden faydalanır.29 Eki 2014
Read moreOrtak mallar nedir örnek?
Modern bir ekonomik bağlamda, “ortak varlıklar”, atmosfer, okyanuslar, nehirler, okyanus balık stokları ve hatta bir ofis buzdolabı gibi paylaşılan ve düzenlenmemiş herhangi bir kaynak anlamına gelir.
Read moreKollektif mal nedir örnek?
Bilgi ağları (network), hava koridorları, deniz yolları, ortak pazarlar bu sınıflamadaki kulüp malı örnekleridir. Bu tür mallardan yararlanmak için kulüpe üye olmak, yani bir bedel ödemek gerekir. PaylaĢıma konu olan mal , kulüp üyeleri için saf bir kolektif mal özelliği gösterir.
Read moreKalabalıklaşma maliyeti nedir?
Belli bir eşiğe kadar tüketiciler birbiri üzerinde refah kaybına yol açmazlar. Ancak o eşik aşılmaya başlandığında kalabalıklaşma veya tıkanıklığın yol açacağı fayda kayıpları olacaktır. Niteliklerinden de anlaşılacağı üzere bu tür mallara kalabalıklaşma maliyeti olan (tıkanabilir) mallar denilmektedir.
Read more