· Kaynakların daha etkin kullanımını sağlar. · Tüketici istek ve ihtiyaçlarının daha iyi kullanılmasını sağlar. · Pazar bölümlendirme ile pazardaki rakipler daha iyi tanınmış olur. · Pazara girerken amaçlar daha net belirlenmiş olur.
Read moreHedef pazar nasıl tanımlanır?
Pazar bölümlendirme çalışmasından sonra işletmeler, hangi pazar ya da pazar bölümlerine girmeye çalışacaklarına karar verir; yani hedef pazar ya da pazarlarını seçer. O hâlde hedef pazarı, “firmanın hitap etmek istediği ve çekmek istediği müşteri grup ya da gruplar” şeklinde tanımlayabiliriz.
Read moreFarklılaşmış pazarlama stratejisi nedir?
Farklılaştırılmış Pazarlama Stratejisi : Farklı pazar bölümleri için farklı ürünler sunma stratejisidir. Üründen beklenen fayda değiştiğinde, tüketici ihtiyaçları farklılaştığında ve yeterli talep görüldüğünde, işletmeler farklılaştırma yoluna gider.16 Mar 2019
Read morePazar yapıları nelerdir?
Çok sayıda bağımsız firmanın küçük parçalar halinde pazarı paylaşmasıdır. Oligopol az sayıda baskın firmanın %40’tan fazla bir oranla pazarı paylaşmasıdır. Monopol hizmet ya da ürünü üreten tek bir firmanın olduğu pazar yapısıdır. Monopson tek bir alıcının olduğu pazar yapısıdır.
Read moreBölümsel pazarlama nedir?
Yani, sadece bir pazar bölümü için tek bir ürün ve pazarlama karması oluşturulur. Bu strateji ile işletme, pazarın bir bölümüne yönelerek orada üstünlüğü ele geçirmeye yönelebilir. Diğer stratejilere göre bu amacı yoğunlaştırılmış strateji ile gerçekleştirmeye çalışmak daha muhtemeldir.
Read moreIşletmeler hedef pazarı seçerken nelere dikkat etmeli?
Hedef pazarı seçerken aşağıdaki faktörler dikkate alınmalıdır.
Read morePazar bölümlendirme hangi amaçla yapılır?
Pazar bölümlendirme ; bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.7 Haz 2018
Read more