Piyasa mekanizmasında her ekonominin, dış alemle yoğun bir mal ve sermaye ilişkisi vardır. Bu ilişki, bir ekonominin dış aleme mal satması demek olan ihracatı, dış alemden mal satın alması demek olan ithalatı ve ekonomiler arasındaki sermaye hareketlerini kapsar.
Read moreTalep mekanizması nedir?
Tüketicilerin belirli bir fiyat seviyesinden belirli bir miktar malı satın alma isteği “Talep (Demand)” olarak adlandırılır. Talep eğrisi arz eğrisinin aksine negatif eğimlidir; bir malın fiyatı arttığında tüketicilerin bu mala olan talebi azalır. Bu ilişki talep kanunu olarak bilinmektedir.30 Eyl 2015
Read moreFiyat mekanizması işlevleri nelerdir?
Fiyatın ve Fiyat Mekaznizmasının İşlevi İktisadi faaliyetlerin temel amacı insanoğlunun sınırsız ihtiyaçlarını mevcut kıt kaynaklarla karşılamaya çalışmaktır. Diğer bir ifadeyle, talebe göre arzın tayin edilmesidir. Arz ve talep arasındaki denge, paraya dayalı ekonomilerde fiyat mekanizması ile sağlanmaktadır.
Read moreÜretim fiyatı nedir?
Üretim maliyeti, bir ürünün hazırlanması sürecinde tüketilen tüm kaynakların maliyetinin toplamıdır.
Read moreDeğere dayalı fiyatlandırma nedir?
Eğer fiyatlarınızı ürününüzün tüketicilere kattığı değere dayanarak belirlemek istiyorsanız o ürünün satış fiyatını değere dayalı olarak belirlemelisiniz. Ürününüz tüketicilerin hayatına ne kadar değer katıyorsa satış fiyatı da o kadar yüksek olacaktır.13 Tem 2019
Read moreFiyat denge fiyatının üzerinde ise ne olur?
Fiyat denge noktasından yüksek olduğunda arz edilen miktar talep edilen miktardan fazla olacak ve arz fazlası(fazla) oluşacaktır. Fiyat denge noktasının altında ise talep edilen miktar arz edilen miktardan fazla olacak ve talep fazlası(noksan) oluşacaktır.
Read moreTalebin artması fiyatı nasıl etkiler?
İkame malın fiyatı yükselirken (talebi artarken) diğer malın arzı azalmaktadır. İkame malın fiyatı düşerse (tale- bi düşerse), diğer malın arzı artmaktadır . Tamamlayıcı malın fiyatı düşerse, diğer malın arzı azalmaktadır. Tamamlayıcı ma- lın fiyatı yükselirse, diğer malın arzı artmaktadır .
Read more