Normal koşullarda para basarsanız enflasyona neden olur . Anormal koşullarda (krizlerde) talep düştüğü için bastığınız para enflasyon yaratmaz. Öte yandan paranın bir karşılığı yoktur yani bütün paralar karşılıksız basılır.
Read moreTürkiye istediği zaman para basabilir mi?
Türkiye ‘de para basma yetkisini elinde bulunduran tek kurum Merkez Bankası’dır. Merkez Bankası da bu yetkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alır. TBMM ise, bu yetkiyi süresiz bir şekilde Merkez Bankasına devretmiştir. Merkez Bankası insanların isteği üzerine para basamaz .
Read moreBir ülkede basılacak para miktarı neye göre belirlenir?
Bir ülkenin para basabilmesi ve parayı piyasaya sürebilmesi için, basacağı kadar paraya bir karşılık bulması gerekir. Bir tane hariç olmak üzere, piyasada bulunan basılmış her paranın karşılığı vardır. Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkenin hazinesinde bulunan altına eş değerdir.17 Nis 2020
Read morePara basılmasına kim karar verir?
Merkez bankalarının temel görevlerinden birisinin ülke parasını (kâğıt para ) basmak ve piyasaya sürmek olduğuna yukarıda değinmiştik. Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisi Anayasa’nın 87’nci maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) aittir.
Read moreBir ülke neden istediği kadar para basmıyor?
Para basmak (emisyon) işlemini ülkemizde Merkez Bankası kontrol eder ve parayı kafasına göre basamaz. Çünkü devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için, elinizde (hazinenizde) altın rezervi olması gerekir.17 Kas 2016
Read more