5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca baz istasyonlarının kuruluşunda uyulması gereken kriterlerle ilgili düzenleme yapma yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’ndadır.
Read moreBaz istasyonu zararlarından nasıl korunulur?
“Evinizin tepesine bir baz istasyonu kurulmuşsa sadece tavanını boyamanız bile yeterli olabilir. Tek kat boya yüzde 90, ikinci kat daha yüzde 99 koruma sağlıyor. Çoğu zaman üçüncü kat boyaya gerek kalmıyor. Ancak yüzde100 koruma için üç kat ideal.
Read moreBaz istasyonu ne kadar zararlı?
Baz istasyonları çalışma mantığı olarak ısı ve radyasyon yaymadığından mikro dalga etkisi yoktur. Bu nedenle insan sağlığı üzerinde kanıtlanan hiçbir etkisi yoktur. Dünya sağlık örgütü, TÜBİTAK raporları cep telefonu baz istasyonlarının zararsız olduğunu desteklemektedir.
Read moreBaz istasyonu ne kadar para veriyor?
Tıpkı ev kirası gibi baz istasyonlarının da yerine, semtine göre değişen kira tarifeleri var. 2 bin liradan başlayıp, 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. Ortalamasını 7 bin lira alsak 50 bine yakın bina tipi baz istasyonuna GSM operatörleri ayda 350 milyon lira kira ödüyor.
Read moreBaz istasyonu yıldırım çeker mi?
Paratoner ve yakalama çubuğu gibi yıldırımı kendi üzerine çeken ürünler; telekomünikasyon kulesi (baz istasyonu kulesi) ve/veya radyo-tv kulesi gibi metal kulelerin yıldırımdan korunması için uygun çözüm değildir. Sebebi ise basittir; yıldırımı kule üzerine çekerler !
Read moreBaz istasyonu nasıl kurulur?
Konutlardan, işyerlerinden ya da her ikisinden oluşan bir siteye baz istasyonu kurulması, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında önemli yönetim işlerinden biri olarak kabul edilir. Buna göre baz istasyonunun kurulması, bütün kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri karar ile mümkündür.
Read moreBaz istasyonları kimin sorumluluğunda?
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca baz istasyonlarının kuruluşunda uyulması gereken kriterlerle ilgili düzenleme yapma yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’ndadır.
Read more