Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.
Read moreBelge yönetimi türleri nelerdir?
4 Farklı Belge Türünden Bahsedilebilir:
Read moreBelge yönetimi standartları nedir?
Belge Yönetim Sistemleri, kurumsal iletişim sonucu üretilen, kanıt değeri taşıyan, özgün ve forma sahip dokümanların kayıt altına alınması, erişimi, kullanımı ve ayıklanması amacına yönelik birlikte çalışan unsurların bütünü olan sistemlerdir.
Read moreBelge yönetimi ne işe yarar?
Bilgi ve Belge Yönetimi gerek arşivleme ve dokümantasyon çalışmaları yapmak, gerekse de kurum ve kuruluşların hizmetine bilgi ve belge sunmak üzere personel yetiştiren bir bölümdür. Bölüm, eğitim almış profesyonel kütüphaneciler yaratır.
Read moreBelgenin yaşam döngüsü evreleri nelerdir?
Örneğin Ham (1993:26), belgelerin yaşam döngüsünün toplam dört evreden oluştuğunu ifade etmektedir. Ham’a göre belgeler, üretim, güncel kullanım, yarı güncel ya da güncel olmayan depolama ve imha ya da muhafaza etme şeklinde dört evreye sahiptir.
Read moreBelge yaşam döngüsü modeli nedir?
Yaşam döngüsü , üretim işleminden arşivlerde muhafazaya kadar belgenin geçtiği bütün evreleri ifade eden süreçtir. Yaşam döngüsü modeli , belgenin çeşitli evrelerden sıralı olarak geçmesini ifade etmektedir. Bu modelin ilk evresinde belgeler yasal bir dayanağa ve belli bazı standartlara uygun bir biçimde üretilir.
Read moreBelge üretimindeki 4 önemli faktör nedir?
Belge üretimde dikkate alınması gereken dört faktörün bulunduğu görülür. Bunlar ; • Miktar • Kalite • Zaman • Maliyettir. Belge üretiminde yapılması gereken, bu faktörler için en uygun değerleri bulmaya çalışmak olmalıdır. Belge üretiminin konusu, üretilmiş olan değil, üretilecek olan belgelerle ilgilidir.
Read more