LP basıncı kaç olmalı?

Normal koşullarda yan yatan ve başı lomber bölgeyle aynı hizada bulunan bir insanda lomber ponksiyonla (LP ) lomber subaraknoid mesafeden ölçülen basınç , intrakranyal mesafeden ölçülen basınca eşittir. Ölçülen basınç mmHg, mmH20 veya kPa birimleriyle ifade edilir. 10 mmHg, 136 mmH2O ‘ya ve 1.3 kPa’ ya eşittir.

Read more

BOS sıvısı alındıktan sonra ne olur?

Lokal anestezi ile yapıldığında neredeyse ağrısızdır. İşlem sonrası 2-3 saat yatarak istirahat sonrası eve gidilebilir, evde de mümkünse çok ayakta kalınmamalı ve istirahat edilmelidir. Ancak hasta tuvaletine gidebilir, banyo yapabilir ve rahatlıkla yemeğini yiyebilir, ertesi gün işine gidebilir.

Read more

LP işlemi neden yapılır?

Lomber ponksiyon en yaygın olarak şüpheli menenjit vakalarında beyin omurilik sıvısı örneği alarak tanı koymak için yapılır . Menenjit yaşamı tehdit eden ama yüksek oranda tedavi edilebilir olduğundan hastalığı dışlamak için en güvenilir yol LP ‘dir.

Read more

Lomber ponksiyon hangi aralıktan yapılır?

İçinde mandreni olan steril bir lomber ponksiyon iğnesi, iki crista iliaca’yı birleştiren çizginin ortasında yer alan L4 korpusunun bir üstündeki L3-L4 aralığından veya bir altta yer alan L4-L5 aralığından girilerek, spinal subaraknoid aralığa (SSA) yerleştirildikten sonra temiz bir tüpe yeteri kadar BOS alınır.

Read more