Bir yatırım amacı olarak öne çıkan oransal dağıtım , şirketler üzerinden gerçekleştirilen bir işlemdir. Borsa üzerinden yaşanması ile beraber, farklı amaçlar ve seçenekler üzerinden ele alınır. Oransal Dağıtım Nedir ? Oransal dağıtım aynı zamanda halka arzda oransal dağıtım olarak bilinmektedir.
Read moreHalka arz iki bankadan alınır mı?
Yapılan açıklamaya göre, Halka arzlarda, birden fazla hesabı bulunan yatırımcıların talepleri, yatırımcı bazında konsolide edilerek tek hesaptan iletilecek. Aynı MKK sicil numarasına bağlı bulunan aracı kurum hesaplarından (müşterek hesap) iletilen emirler dağıtıma konu edilmeyecek.
Read moreHalka arz avantajlı mı?
Halka arz edilen payların organize bir pazarda istenilen zamanda, piyasa arz ve talebine göre oluşan fiyatlardan, şeffaflık içerisinde alınıp satılmasını sağlayarak paylara likidite kazandırılmakta, mevcut ortaklara önemli bir imkan sağlanmaktadır.
Read moreHalka arzlar kaç gün sonra işlem görür?
Halka arz süreci şirketten şirkete veya piyasa koşullarına göre farklılık göstermekle birlikte, söz konusu süreç genel olarak 3-12 ay arasında değişebilmekte, bazı şirketler bu süreç daha da uzun olabilmektedir.
Read moreHalka arz yatırımcıya ne kadar kazandırır?
Halka arz kanalıyla şirketlere 15 milyar lira gelir sağlanırken, bedelli sermaye artırımları ve hisse senedi satışları ile de önemli bir kaynak elde edildi. Bu yıl sadece bedelli sermaye artırımlarıyla elde edilen kaynak 11 milyar liraya ulaştı.
Read moreHalka arz bittikten sonra ne olur?
3. Halka Arz Sonrası Bu işlemler sonucunda halka arz prosedürleri tamamlanır ve şirket halka açık konuma geçer. Şirketin paylarının değeri ikincil piyasa içerisinde belirlenir. Şirketin karlılık sağlayacağını düşünen yatırımcılar, şirket hisselerini satın alarak şirkete ortak olurlar.
Read moreHalka arz hisse alırken nelere dikkat edilmeli?
Halka arzda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri şirketin mevcut bilanço yapısıdır. Burada en önemli iki faktör, şirketin sermaye yapısı ve net nakit pozisyonudur. Halka arz edilecek şirketin sermaye yapısının zayıf olması, olumsuz bir durum olarak kabul edilir.
Read more