Usulüne uygun bir alışverişle zimmete geçen borç vadesinde ödendiğinde ne alışverişe ne de borç faizine konu olur; ödenmeyip vadesi uzatıldığında miktarının da arttırılması durumunda tam anlamıyla bir borç faizi ortaya çıkar ve Kur’an’da ele alınan faizin kapsamına girer .
Read moreFaiz hangi durumlarda caiz olur?
Diyanet’in cevabı şöyle oldu: İslam’da faiz , kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.14 Oca 2020
Read moreDevlet banka faizi haram mı?
“Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Read moreCübbeli faize ne dedi?
Cübbeli Ahmet, “Kur korumalı mevduatta devletin verdiği miktar hibedir, faiz değildir. Bunu gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.” dedi . Cübbeli Ahmet, “Kur korumalı mevduatta devletin verdiği miktar hibedir, faiz değildir.
Read moreKur Korumalı TL vadeli mevduat helal mi?
Ancak Diyanet yanıtında, “konunun istismara açık olduğunu” öne sürerek yanıt vermekten kaçındı. Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, 20 Aralık gecesi açıklanan ‘kur korumalı mevduat ‘ hesabı uygulamasından elde edilecek gelirin “helal ” olup olmadığını Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazılı olarak sormuştu.
Read moreKur korumali mevduat faiz mi?
Vadeli mevduatta da faiz geçerli, kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram” denilmişti. Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam’a uygun olduğunu duyurmuştu.
Read moreKur korumali mevduat hesabi nedir?
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası’nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür. Bu sayede birikimlerinin kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Read more