Risk değerlendirme uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren ilgili Mühendislik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekir. Lisans eğitiminin ardından, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen İş Güvenliği Uzmanı belgesine sahip olmak şarttır.
Read moreRisk yönetim süreci aşamaları nelerdir?
Risk yönetim süreci birbirine bağımlı beş işlem basamağından oluşur. Bu basamaklar: Riskin tanımlanması, riskin değerlendirilmesi ve hesaplanması, alternatif risk düzeltme araçları arasından bir seçim yapılması, seçilen alternatiflerin uygulanması, değerlendirme ve kontrol süreçlerini kapsamaktadır (Daft, 1991: 185).
Read moreBanka risk analizi nedir?
Kredi riski değerlendirmesi ve kişilerin kredi notları sayesinde tüm bankalar müşterilerinin finansal geçmişine kolaylıkla ulaşabilmektedir ve kişilerin kredi borçlarını düzenli ödeyip ödemediğini görüntüleyebilmektedir. Bu sayede bankalar kredinin ödenmeme riskini en aza indirebilmektedir.
Read moreKredi riskinin temel nedeni nedir?
Kredi riski , kişilerin kullandıkları kredinin ana parasının ve/veya faizlerinin borçlu tarafından ödenememesi olasılığıdır. Böyle bir durum karşısında bankalar zarara girmektedir. Bu durumun oluşmasına ve belirtilen risk olasılığının gerçekleşmesine “temerrüt” denilmektedir.
Read moreRisk yöneticisi ne yapar?
Grubun ve grup şirketlerinin risklerini belirlemek, ölçümlemek ve risk haritaları sayesinde aksiyon planlarının oluşturulmasını sağlamak, Risk analiz metotlarını çeşitli kaynaklardan izleyerek, takip etmek ve risk model analizini gerçekleştirmek, yer alır.
Read moreKredi ve risk yönetimi Nedir?
Kredi risk yönetiminin amacı uygun parametreler içinde bankanın maruz kalabileceği riskleri yöneterek bankanın risk ayarlı getirisini maksimize etmektir. Bankalar portföylerindeki tüm kredi risklerini ve bireysel kredilere (individual credits) ve işlemlere ilişkin risklerini yönetmek durumundadırlar.
Read moreKredi türevi ne demek?
Kredi türevleri , kullanıcılarına kredi riski yönetimi imkanı sağlayan özel görüşmelerle yapılan iki taraflı sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler swap, forward ve opsiyon sözleşmeleri şeklinde olabilir.
Read more