Atriyal fibrilasyon ; düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan bir çeşit kalp rahatsızlığıdır. Kalbin sağlıklı çalışmasını sağlayan kendine ait bir elektrik sistemi bulunur. Sağlıklı bir kalpte, düzenli elektrik sinyalleri sayesinde kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atış arasındadır.4 Ara 2020
Read moreKardiyoloji de AF ne demek?
Atriyal Fibrilasyon (AF ) en sık gözlenen kalp ritim bozukluğudur. (1) Genelde yaşlılarda görülmesine rağmen, hiç bir kalp hastalığı olmayan gençlerde de meydana çıkabilir. AF ‘ da kalbin belli düzende çalışmasını sağlayan uyarılarda bir düzensizleşme mevcuttur.
Read moreAtriyal fibrilasyon nasıl oluşur?
Atriyal fibrilasyonun en sık nedeni yüksek tansiyondur. Uzun zamanlı hipertansiyonu olanların kalp karıncık adelesinde kalınlaşmaya bağlı genişleme olur. Kalp damar hastalıkları, romatizma gibi hastalıklar, mitral kapak darlığı gibi hastalıklar da atriyal fibrilasyonun oluşma sebebidir.20 Eyl 2021
Read moreNstemi tanısı nedir?
Kalp krizi: ST segment yükselmesiz miyokard enfarktüsü (NSTEMI ) Bu tip kalp krizi (MI), elektrokardiyogram(EKG)da değişikliklere neden olmayabilir. Bununla birlikte kandaki kimyasal belirteçlerin yükselmesi kalp kasında hasar olduğunu gösterir.
Read moreAtriyal Fibrilasyonda hangi dalga yoktur?
Atriyal Fibrilasyon EKG Özellikleri P dalgası yoktur . İzoelektrik hat yokluğu. Değişken ventriküler hız. Önceden var olan dal bloğu, aksesuar yolak ya da hız ilişkili aberran iletim yoksa, QRS kompleksleri genellikle < 120 ms’dir.
Read moreCHADS2 skoru nedir?
CHADS2 skoru , atriyal fibrilasyonlu hastalarda inme riskinin değerlendirilmesinde kullanılır ve konjestif kalp yetmezliği, hipertansiyon, ≥75 yaş, diyabet ve geçirilmiş inme varlığına dayanır. Bu unsurların skoru 1, inmenin skoru ise 2’dir.
Read moreESC hastalığı nedir?
Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC ), aynı zamanda minimal cerrahi travma yaratma avantajı nedeni ile göz yaşı kesesi drenaj ameliyatlarında (Dakriosistorinostomi) ve hipofiz bezi adenomlarının cerrahi tedavisinde (Endoskopik hipofizektomi) giderek artan oranlarda tercih edilmektedir.
Read more