Ücretlerin ne kadar yüksek ya da ne kadar düşük olacağını ise, tek yönlü olarak kapitalistlerin “iradesi” değil, kapitalist ile işçi arasındaki mücadele belirler .
Read moreArtık değer oranı nedir?
Artı -değer Nedir ? Artı -değer , işçinin emeğinin, işgücünün değerinin üzerinde yarattığı ve kapitalist tarafından karşılıksız olarak el konulan değerdir. Artı -değer yasası, kapitalizmin ekonomik temel yasasıdır.26 Eyl 2016
Read moreKarl Marx kapitalist mi?
Marx düşüncelerinin hayata geçmesi için etkin bir mücadele verdi; emekçi sınıfın kapitalizmin yıkılması ve sosyo ekonomik bir değişimin geçirilmesi için düzenli bir devrim hareketini yürütmek zorunda olduğunu savundu. Marx insanlık tarihindeki en etkileyici figürlerden biridir.
Read moreMutlak artı değer ne demek?
Mutlak artık değer , işgününün uzatılması ya da emeğin yoğunluğunun artırılmasıyla elde edilen artık değerdir.
Read moreArtı değer nedir iktisat?
Artı-değer kavramı Karl Marx’tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Genel anlamda, gerekli-zorunlu olandan daha fazlasının üretilmesi anlamındadır. Klasik iktisatçılar olarak bilinen Adam Smith ve David Ricardo gibi isimlerde bu kavramın kullanımda olduğu görülür.
Read moreMarx a göre ücret oranı nedir?
Marx’a göre , “ücret oranındaki genel yükselme, pazar fiyatlarında geçici bir karışıklık yarattıktan sonra, meta fiyatlarında herhangi bir kalıcı değişiklik meydana getirmeksizin, yalnızca kar oranında genel bir düşüşte sonuçlanacaktır.” Marx, kitap boyunca sürdürdüğü analizi şöyle sonlandırır: “1.
Read moreEmek nedir Marx?
Emek gücü, Karl Marx tarafından tanımlanıp kullanılan önemli ekonomi-politik kavramlarından birisidir. Emek gücü, emek ile aynı anlama gelmez, aksine Marx ısrarla bunları birbirinden ayrıştırmaya çalışır. … “Emek-değer yasası” kapitalist toplumun temel yasasıdır ve burada emek gücü olarak bilinen şey artık bir meta’dır.
Read more