Tromboz (thrombosis), canlı organizmada kan elemanlarının (fibrin, trombosit, eritrosit, lökosit) kalp ve damar iç yüzüne kitle (pıhtı) halinde yapışması olgusudur; oluşan pıhtı kitlesine trombüs ya da trombus (thrombus) adı verilir. Trombozun yaşam kurtarıcı (fizyolojik) ve öldürücü (patolojik) sonuçları vardır.
Read moreTromboz genetik mi?
Amaç: Genetik ve akkiz olarak gelişen hemostaz bozuklukları, tromboza yatkınlık meydana getirirler. Eğer kişide birden fazla genetik hemostaz bozukluğu varsa tromboz daha erken dönemde ortaya çıkmaktadır.
Read moreArteriyel emboli en sık nerede görülür?
Akut arteriyel embolizm en sık alt ekstremiteleri tutar (%85). Emboli en sık femoral arterde yuvalanır (%34)(Şekil 6).
Read moreArteriyel embolizm ve tromboz ne demek?
Eğer toplardamar içinde oluşan kan pıhtısı (tromboz ) ilk oluştuğu yerden koparak ayrılır ve toplardamar içerisinde seyahat eder ise emboli olarak adlandırılır. Eğer emboli akciğerlere ulaşarak damar sistemini tıkar ise akciğer embolisi olarak isimlendirilir.
Read moreTromboz riski nedir?
Tromboz terimi kan damarlarında pıhtılaşmadan (trombus) kaynaklı tıkanmayı ifade eder. Alt bacak ve pelvik damarlar genelde en sık etkilenen bölgelerdir. Kan pıhtısı yüzey damarlarda (varicose damarlar) oluşunca genelde zararsızdır. Bacakların deri damar sistemindeki risk oldukca buyuktur.
Read moreTrombozun sonuçları nelerdir?
Trombozun yaşam kurtarıcı (fizyolojik) ve öldürücü (patolojik) sonuçları vardır. Tromboz olgusu genellikle damarlara yönelik olumsuzluklarda görülür. Endotel zararıyla birlikte pıhtılaşma (hemostaz) mekanizması çalışmaya başlar. Önce trombin aktive olur, sonra da fibrinojen fibrine dönüşür.
Read moreTromboz belirtileri nelerdir?
Akut Derin Ven Trombozu ‘nun en sık belirtisi nedir ? Ani bir şekilde bacakta şişlik ve ağrı oluşmasıdır. Bacaktaki şişlik sebebiyle çap artışı olur, hareket esnasında ağrı ve hassasiyet gelişir. Yürürken veya ayakta sabit dururken bu şikayetler daha da artar.
Read more