Oturduğun ev , ektiğin arsa, bindiğin araba ister biri yazlık, biri kışlık, biri dağlık olsun, biri bayırlık olsun. On tane araban olsun. Bunlarla ticaret yapmadığın müddetçe bunların zekatını vermek zorunda değilsin. Oturduğun evlerin de zekatını vermek zorunda değilsin.8 May 2020
Read moreEv borcu olana zekât verilir mi?
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç , zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû’, V, 344).
Read moreArabaya zekât düşer mi?
Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.
Read more2 evin zekatı nasıl verilir?
Kişi bir malın ticareti yapmadığı müddetçe o malın zekatı olmaz. Oturduğun ev , ektiğin arsa, bindiğin araba ister biri yazlık, biri kışlık, biri dağlık olsun, biri bayırlık olsun. On tane araban olsun. Bunlarla ticaret yapmadığın müddetçe bunların zekatını vermek zorunda değilsin.
Read more14 ayar bilezik zekatı nasıl hesaplanır?
Yani 1.000 gramlık 14 ayar altında has altın oranı 585 gram iken, 1.000 gramlık 22 ayarda has altın 916 gramdır. Zekatta da bu fark gözetilir. Her iki gruptaki altınlar ayrı ayrı hesaplanır . Toplam miktar paraya çevrilir ve bunun yüzde iki buçuğu zekât olarak verilir.
Read moreYatırım için alınan altının zekatı verilir mi?
Ancak yatırım yapmak için alınmışlar ve alım – satımını yapmak üzere elde bulunduruluyorlarsa bunlar ticaret malları gibi zekata tabidir. Bunların değeri diğer ticaret mallarının, paraların ve altınlarındeğeri ile birlikte toplanır ve zekatı verilir .
Read moreAlacak para için zekât verilir mi?
Geri ödeneceği kesin olan alacakların, her yıl alacaklı tarafından zekâtlarının ödenmesi gerekir. Alacak tahsil edilmeden önce zekâtı verilmemişse, tahsil edildikten sonra, geçmiş yıllara ait zekâtlar da ödenmelidir. İnkâr edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacakların her yıl zekâtının verilmesi gerekmez.
Read more