Ticaret veya gelir getirmesi için alınan ev, arsa , daire, dükkan gibi akarların gelirleri ile fabrika gelirleri de zekata tabi olup bunlar da bu kalemdeki diğer birikimlere katılarak birlikte nisaba ulaşması durumunda kırkta bir (% 2,5) oranında zekat verilmesi gerekir.
Read moreMehir için zekât verilir mi?
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, “Kadının mehrine zekât düşer mi ?” sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Nisap miktarına ulaşan altın veya gümüşün üzerinden hicri bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Aynı hüküm evlilik neticesinde kadına verilen mehir için de geçerlidir.
Read moreGetirisi olmayan malın zekâtı olur mu?
Ticaret veya yatırım amaçlı olmayan gayri menkullerin gelirinden zekat verilir.
Read moreArabaya zekât düşer mi?
Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.
Read moreGelir getirmeyen maldan zekat verilir mi?
Elde bulunmayan ve ele geçeceği de umulmayan malda zekât yoktur. Kimi Hanefîler’e göre ise faydalanılmayan malda da zekât yoktur.
Read more2 evin zekatı nasıl verilir?
Kişi bir malın ticareti yapmadığı müddetçe o malın zekatı olmaz. Oturduğun ev , ektiğin arsa, bindiğin araba ister biri yazlık, biri kışlık, biri dağlık olsun, biri bayırlık olsun. On tane araban olsun. Bunlarla ticaret yapmadığın müddetçe bunların zekatını vermek zorunda değilsin.
Read moreGelir getirmeyen Arsaya zekat düşer mi?
Boş arsaya zekât düşer mi? Yatırım olsun diye alınmış boş arsaya zekât düşmez. Tıpkı kira gelirleri gibi, satılıp paraya çevrildiği takdirde, nisabı dolup yıl hesabı başlamış başka gelir ve kazançlarla birlikte zekâtı ödenir.
Read more