Emlak vergisi tutarı, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanır . Her yıl değişkenlik gösteren emlak vergisi ücreti, resmi gazetede belirlenen zam oranları dikkate alınarak belediyeler tarafından belirlenir. Ödemeler de belirlenen bu tutarlar üzerinden gerçekleştirilir.
Read moreArsa vergisi ne kadar 2021?
Emlak vergisi artış oranı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2021 yılı vergi değerleri, 2021 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%36,20/2=) %18,10 (on sekiz virgül on) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Read moreArsa vergisi olur mu?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabidir. Arsanın ya da binanın sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa söz konusu gayrimenkulü sahibi gibi kullananlar emlak vergisini ödemekle yükümlüdür.
Read moreArazi vergisi ne kadar?
Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor. Bakanlar kurulu vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
Read moreArazi vergisi nasıl hesaplanır?
Arazi vergisi nasıl hesaplanır ? Arazi vergisi için ödenecek bedel, arazilerin rayiç bedelli üzerinden arazi vergi oranlarının hesaplanması yolu ile tespit ediliyor. Yukarıda da görüldüğü üzere arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür.
Read moreArsanın emlak vergi değeri nasıl hesaplanır?
Emlak vergisi hesaplaması emlak varlığının çeşidine göre oransal olarak hesaplanır . Konutlar ve araziler için bu oran rayiç bedelin %1’i kadardır. İş yerleri gibi diğer binalar için %2, arsalar için ise %3 oranında vergi ödemesi yapılır.
Read moreEmlak vergisi matrahı nasıl hesaplanır?
İlgili yıl içerisinde gayrimenkulün asgari rayiç değerleri üzerinden bu oranlar kullanılarak o yıl için ödenecek tutar hesaplanmaktadır. Örnek olarak rayiç değeri 100.000 TL olan büyükşehir sınırlarındaki bir konut için ödenecek tutar, 100.000×2/1000 = 200 TL olarak hesaplanacaktır.
Read more