Metafizik , felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, “fizik bilimlerinin ötesinde kalan” anlamına gelen “metafizik ” sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Read moreMetafizik ne ile ilgilenir?
Metafizik gerçekliğin temel doğasını, zihin ve madde arasındaki ilişkiyi, özü ve niteliği, olasılığı ve gerçekliği inceleyen felsefe dalıdır.
Read moreMetafizik Nedir fizikle ilişkisi?
Fizik , “gözlem ve deney konusu olan ölçülebilir nicelikler”in bilimidir. Metafizik ise, bunun “öte”sinde, deney ve gözlem yapılabilse bile ölçülemeyen ve öngörülemeyen alanla ilgili tecessüs ve sezgilerimizin alanıdır. Teorik, mistik ve felsefi inançlarımız, tasavvurlarımız devreye girer.
Read moreAristoteles hangi düşünceyi savunmuştur?
Aristoteles ‘e göre Tanrı aktif düşünce olduğu için, insanı Tanrı’ya ancak düşünce hayatı yaklaştırabilir. Tanrı kendisini düşünen bir varlıktır. Tanrı’da akıl, âkil ve mâkul birdir. -Aristoteles ‘e göre evren, merkezinde dünyanın bulunduğu düşünülen, mükemmel bir küredir.
Read moreAristoteles kategoriler nelerdir?
Çift, yarım, usta, büyük, baba, oğul, bilgi görelik belirtirler. Mesela büyük göreli bir kavramdır, çünkü bir şeyin büyüklüğü başka bir şeye göre görelidir. Bütün göreli kavramlar karşılıklıdır(correlatif). Örneğin baba oğulun babasıdır.
Read moreFelsefede Ilineksel ne demek?
töz ile ili$kisi varolan ancak ona mecbur olarak bagli olmayan, onun özünde bulunmayan, rastlanti ile olan nitelik. bağlı olduğu şey olmadan kendisi varolamayan, içinde bulunduğu durumun tanımlanmasında etkili olan ama yokluğunda söz konusu durumu değiştirmeyen şey, rastlantısal durum.
Read moreAristocu felsefe nedir?
Hristiyan dogmaların felsefe ile temellendirilmesini hedefleyen bu dönem felsefeleri, önemli bir kaynak olarak Aristotales’i bulmuşlardır. Bundan kaynaklı olarak Aristotales denildiğinde aynı zamanda akla Skolastik felsefe gelir.
Read more