Hava yastığı araçlarda kaza sırasında meydana gelebilecek yaralanmaları önlemeye çalışır. Çarpışma sırasında 30 milisaniye kadar kısa bir sürede gazla dolu bir balon açılır ve yastık görevi gördükten sonra söner. Hava yastığının ana görevi çarpışmayı göğüslemektir. Bu nedenle naylon iplikten üretilir.
Read moreOtomobillerde kullanılan hava yastıkları hangi tip patlayıcıdır?
Hava yastığı genellikle 20 – 25 km/s hızla çarptığı zaman devreye girer. Aracın çeşitli yerlerinde hız algılayıcılar ( uygulanan kuvvet ve ivmelenerek yavaşlama) devreye girer. Sistem hava yastığını tetikler. Isıtma elemanı bir kimyasal patlayıcı tetikler.
Read moreAirbaglerin içinde ne var?
Hava yastıkları sıkıştırılmış basınç altındaki havanın veya bir gazın salıverilmesiyle şişmezler. Bir kimyasal reaksiyonun sonucunda şişerler. Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi “sodyum azotür(NaN3)”dür. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar.
Read moreHava yastığı hangi durumlarda açılır?
Araç şiddetli darbeye maruz kaldığında hava yastığının açılması için sistem devreye girer. Hava yastıklarının açılması için belli bir hız standardı mevcut. Bu standartlar Amerika’da 15 ile 20 KM/s, Avrupa’da 20 ile 25 KM/s. Bu hızlardaki çarpışmalarda airbag devreye girer.
Read moreHava yastığı kaç TL?
Genel olarak bakıldığında airbag fiyatları 800 TL -10.000 TL şeklinde değişiklik göstermektedir. Hava yastığı fiyat anlamında marka model olarak değişmektedir. Fiyat sistemi dışında uyumluluk oldukça önemlidir.
Read more