Dolayısıyla tedavinin ana basamağı platelet ag- regasyonunu ve aktivasyonunu engellemektir. Bunu sağlayansa antiplatelet ilaçlardır. 2- P2Y12 reseptör inhibitörleri (tiklopidin, klopi- dogrel, prasugrel, tikagrelor). AKS’de iki grup ilacın beraber kulla- nılması ikili antip- latelet tedavi olarak adlandırılmaktadır.
Read moreAntikoagülan kimler kullanır?
Antikoagülan ve antitrombotik ilaçlar vasküler, trombo-embolik veya kardiyak problemleri olan hastalara, felç öyküsü olan hastalara, kalp kapağı replasmanı, kardiyak stent ve eklem cerrahileri gibi operasyonlar geçiren hastalara trombo-emboli riskinin azaltılması amacıyla reçete edilirler.
Read moreNOAK ilaçlar nedir?
Bu ilaçlar ; dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) ve edoxaban (Lixiana)’dır (parantez içindekiler ülkemizdeki piyasa isimleri). Bu ilaçların hepsi ülkemizde bulunuyor ve belli şartlar altında SGK tarafından ödeniyor. Bu ilaçlardan, rivaroxaban ve edoxaban günde 1, diğerleri günde 2 kez alınır.
Read moreAntikoagülan maddeler nelerdir?
Antikoagülan , kanın pıhtılaşmasını önleyen maddeler . Heparin doğal bir antikoagülan olduğu gibi klinik amaçla en çok Sodyum ve Potasyum sitrat, EDTA (Etilen di Amin Tetra Asetikasit), kumadin kullanılmaktadır.
Read moreNOAC tedavisi nedir?
Nonvalvüler atriyal fibrilasyonlu hastalarda inme ve sistemik emboli riskini azaltmak için. DVT ve pulmoner emboli tedavisinde ve rekurrens riskini azaltmak için. Kalça ve diz replasmanı ameliyatına girecek hastalarda, pulmoner emboliyle sonuçlanabileceğinden DVT profilaksisi için endikedir.
Read moreAntiagregan ilaçlar nelerdir?
Pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerine yani trombositlere etki eden antiagregan ilaçlar . Kandaki pıhtılaşma faktörlerine etki eden antikoagulan ilaçlar . Antiagregan ilaçlar daha çok kalp krizi gibi koroner damar hastalığına ait durumlarda kullanılmaktadır. Aspirin ve klopidogrel örnek bunlara örnek verilebilir.
Read moreAntikoagülan ilaçlar nasıl kullanılır?
Antikoagülan tedavi, kanın pıhtılaşmasını azaltarak fibrin birikimini, trombüs gelişimini ve büyümesini önler.1-3 Oral antikoagülan (OAK) ilaçlar parenteral uygulanan antikoagülanlardan sonra proflaksi amacıyla, akut myokard infaktüsünde, derin ven trombozunda, atrial fibrilasyonda ve pulmoner embolide yaygın olarak …
Read more