Kapnografi , kullanan kişiye nefes verilerek elde edilen CO2’yi izleyen bir dalga formunu sunmaktadır. Bu ölçümü yapan cihaza ise kapnograf denilmektedir. Kapnograf aracılığı ile görüntülenen dalga biçimine kapnogram denilmektedir.
Read morePreoksijenizasyon uygulamasında oksijen seviyesi kaç olmalıdır?
Preoksijenizasyon (preoxigenate) Hasta kendi solunumu yeterli ise en az 3 dakika süreyle %100 oksijen ve rezervuarlı maske ile oksijenize edilmelidir. Kendi solunumu yeterli olmayan hastalar ambu maske ile solutularak bu işlem yapılabilir.
Read moreKapnograf cihazı ne işe yarar?
) kısmi basıncının solunum sırasında havayolundan ölçülmesine kapnografi denir. İnvaziv olmama avantajına sahip bu yöntemle hastanın metabolik durumu perfüzyonu ve en önemlisi ventilasyonu hakkında anlık bilgi elde edilebilir.
Read moreAnestezide frekans ne demek?
Solunum cihazı üzerinden solunum sayısı (frekans ), her seferinde verilecek hava hacmi (tidal volüm) ve diğer ayarlar yapılır. Genel anestezi boyunca hastaya %100 oksijen ve gerekliyse anestezi gazları solutulur.
Read moreEntübe hastada balon maske ile dakikadaki ventilasyon sayısı ne olmalıdır?
Balon dakikada 10-12 solunumu olan bir yetişkin için 5-6 saniyede bir sıkılması gerekirken; çocuk ve bebeklerde dakikada 20 solunum için her 3 saniyede bir sıkılması uygun görülmektedir.
Read moreETCO2 kaç olmalı?
Filtre Kapnometre bağlantısının buğulanmasını önleyerek yanlış ölçümün önüne geçer. Ekspiryumda normal ETCO2 değeri 30-45 mmHg’dır. 25-30 mmHg’nın arasındaki değerler hiperventilasyonu, ETCO2 nin 45 mmHg nin üzerine çıkması ise hipoventilasyonu düşündürmelidir.
Read morePETCO2 nedir tıp?
Faz 2: Alveollerdeki CO2’in ölü boşluk havası ile karışması ile eğri hızlı bir şekilde yükselir. Faz 3: Bu kısım plato şeklindedir ve alveoler CO2’in eliminasyonunu gösterir. Bu noktanın en sonunda ölçülen CO2 konsantrasyonuna “end- tidal” CO2 (PETCO2 ) denilir.
Read more