İptal davası (soyut norm denetimi ), belirli organların, kamu otoritelerinin veya kişilerin bir kanunun aleyhine, anayasaya aykırılık davası açması ile yetkili mahkemece yapılan anayasaya uygunluk denetimidir.
Read moreAnayasa değişikliğine kimler itiraz edebilir?
Anayasa ‘nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
Read moreSomut norm denetimi için kim başvuru yapar?
Soyut Norm Denetimi (İptal Davası) ve Somut Norm Denetimi (İtiraz Yolu) Norm ; kural, yasa, anayasaya uygunluk. Bu yasaya uygunluğunun denetlenmesi de norm denetimidir. Başvuru üzerine bu denetimi Anayasa Mahkemesi yapar .6 May 2020
Read moreŞekil ve esas bakımından denetim ne demek?
Anayasal yargıda şekil bakımından denetim en genel ifadeyle; kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün ve anayasa değişikliklerinin anayasada belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadıklarının tespitine yönelik denetimdir[12].7 Şub 2017
Read moreKanunun esas bakımından denetimini kim isteyebilir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa’ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Read moreSomut norm kimler başvurabilir?
– anayasada belirtilen organlar tarafından belirli bir sürede başvuru gerektirmeyip, görülmekte olan davada taraf olan herkes tarafından ve belirli bir süreyle sınırlı olmaksızın (her zaman) başvurulabilir.
Read moreSoyut norm denetimi ne kimler başvurabilir?
1-Soyut Norm Denetimi (İptal Davası ) İptal davası açabilme hakkı Cumhurbaşkanına, TBMM’de en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir. -Cumhurbaşkanı iptal davası açabilir.
Read more