Brüt Kâr Marjı = Brüt Satış Kârı / Net Satışlar Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
Read moreBrüt satış karlılık oranı nasıl hesaplanır?
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Read moreBrüt satış karının değişimi nasıl hesaplanır?
Brüt kar marjı, bir şirketin gelirinin satılan malların maliyetini nasıl aştığı veya satılan malların maliyeti tarafından aşıldığı arasındaki karlılığı ölçer. Hesaplama formülü brüt karın gelirlere bölünmesiyle elde edilir ve yüzde olarak ifade edilir.
Read moreAktif karlılık oranı kaç olmalıdır?
Örneğin, bir şirketin 1 milyon dolar net geliri ve toplam aktifleri 5 milyon dolar ise, Aktif kârlılığı yüzde 20’dir; Bununla birlikte, başka bir şirket aynı miktarda kazanç elde ederse, ancak toplam varlıkları 10 milyon dolar ise, bu oran % 10’luk bir aktif kârlılığa sahiptir.1 Ağu 2017
Read moreKarlılık rasyosu nedir?
İşletmenin faaliyet kârlılığını gösteren bir orandır. Faaliyet kârının net satışlara bölünmesiyle bulunur ve net satışlardan yüzde kaçının faaliyet kârına gittiğini gösteren bir orandır. Oran değerlendirilirken, işletmenin geçmiş yıl oranları ve sektördeki diğer firma oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Read moreÖzsermayenin kazanma gücü nasıl hesaplanır?
Kullanılan 1TL’lik varlıkla ne kadar kar elde edildiğini gösteren bu oran, aktiflerin firma tarafından etkin kullanılıp kullanılmadığının değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Özsermayenin kazanma gücü (Return on Equity-ROE) net karın özsermaye tutarına bölünmesiyle elde edilmektedir.
Read moreAktifler nasıl hesaplanır?
Bir şirketin yıllık kazançlarının toplam varlıklarına bölünmesiyle hesaplanan aktif kârlılık yüzdesi olarak görüntülenir. Bazen buna “yatırım getirisi” denir. Bu hesaplamanın sonunda çıkan katsayı ne kadar büyükse şirketlerin kâr yaratma konusunda o kadar başarılı kullanıldığı düşünülür.1 Ağu 2017
Read more