Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar , boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.
Read moreEvlilikte edinilen mala ortak olma Ne zaman?
Boşanma davasının açıldığı tarih, eşler arasındaki mal rejiminin de tasfiye edileceği tarihtir. Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir.
Read moreMal ortaklığı rejimi ne demektir?
Mal Ortaklığı Rejimi , seyrek uygulanabilen bir mal rejimi türüdür. Bu rejimde, eşlerin kişisel malları birleşerek müşterek (ortak) bir mallar grubu haline gelmektedir. Ortaklık mallarında eşler arasında elbirliği mülkiyet esası geçerli olmaktadır.
Read moreEşler arasındaki mal rejimi nedir?
Mal rejimi , evlilik esnasında edinilen mal varlıklarını eşlerin yönetme, yararlanma, bu malların üzerindeki tüm tasarruf haklarının ve mal rejiminin sona ermesi halinde tasfiyesindeki paylaşım hak ve usullerinin Medeni Kanunda tanımlı şekilde düzenlendiği kurallar/yöntem bütününe verilen addır.
Read moreEvliyken alınan ev boşanınca kimin olur?
BİR EV ALINMIŞSA EŞLER AYNI ORANDA ORTAK OLUYORLAR Evlilik birliği süresi içerisinde edinilen tüm mallarda eşlerin eşit oranda hakkı bulunuyor. Örneğin evlendikten sonra satın alınan bir ev boşanma durumunda eşler arasında yüzde 50 hisse ile paylaştırılır.
Read moreBoşanma hangi mallar paylaşılır?
Boşanmada Paylaşılmayan Mallar Tarafların kişisel malı olarak kabul edilen mallar , Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde şu şekilde belirtilmiştir: Eşlerin evlenmeden önce adlarına kayıtlı olan ya da miras kalan mallar . Eşlerin üçüncü kişilerden almaları söz konusu olan manevi tazminat alacakları
Read moreEdinilmiş mallara neler girer?
Buna göre eşlerin her türlü çalışmasının (bedensel veya fikirsel faaliyetinin) doğrudan veya dolaylı karşılığı olan her türlü gelir, edinilmiş mal sayılır.
Read more