1994 ‘te de dolar fırlamış, sermaye kaçmıştı Sermaye çıkışıyla birlikte Ocak 1994 ‘te dolar bir günde yüzde 14 değer kazandı. Ocak ile ekonomik bir dizi önlemin alındığı Nisan ayları arasında lira, dolar karşısında yüzde 160’ın üzerinde değer kaybetti. Çiller, 5 Nisan 1994 tarihinde bir ekonomik önlem paketi açıkladı.
Read more7 Eylül Kararları Hangi Başbakan?
1946 yılında Recep Peker döneminde 15. Türkiye Hükûmeti tarafından I. Dünya Savaşı şartlarının getirdiği ekonomik zorluklar içinde devalüasyon yapılarak dış ticaret dengesi sağlanarak iç üretimin artırılması hedeflendi.
Read moreTürkiye’de en büyük devalüasyon hangi yıl?
1923-1946 yıllarında Türkiye ‘de, yukarıda da kısaca özetlediğimiz gibi ilk olarak en ağır devalüasyon operasyonu , 7 Eylül 1946’da uygulanmıştır. 1946 yılında Türkiye Cumhuriyetinin başında Recep Peker Hükümeti bulunuyordu.
Read moreDevalüasyonun etkileri nelerdir?
DEVALÜASYONUN SONUÇLARI NELERDİR ? İhracat artar, ithalat azalır. Dış ticaret açığı kapanır ya da kabul edilebilir seviyeye gelir. İhracatın artması ile milli gelire katkı sağlanmış olur.
Read moreTürkiye 2001 krizi nasıl çözüldü?
Mayıs 2001 ‘de Kemal Derviş’in açıkladığı “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı”; IMF ile imzalanmış stand-by düzenlemesi ve Dünya Bankası kredileriyle desteklendi, üretimdeki düşüşün denetim altına alınmasında etkili oldu.
Read moreDünyadaki ekonomik krizlerin nedenleri nelerdir?
Ekonomik krizlerin nedenleri arasında; Mal/hizmet piyasaları ile finansal piyasalarda talep daralması veya arz fazlalığı Doğal afetler Siyasal bunalımlar, istikrarsız veya popülist politikalar Askeri müdahaleler Piyasalarda düzenleme ve denetleme eksikliği Ekonomik yapı, teknoloji ve ekolojideki hızlı değişimler …
Read moreBir ülkede ekonomik kriz olursa ne olur?
Gerileyen varlık fiyatları kredi ve likidite sıkışıklığı yaratarak finansman maliyetlerinin yükselmesine, talebin ve üretimin daralmasına neden olur . Darboğaza giren reel sektörde yaşanan küçülme ve iflaslar işsizliğin artması ve gelir düzeyinin gerilemesiyle sonuçlanır.
Read more