Mayıs 2001 ‘de Kemal Derviş’in açıkladığı “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı”; IMF ile imzalanmış stand-by düzenlemesi ve Dünya Bankası kredileriyle desteklendi, üretimdeki düşüşün denetim altına alınmasında etkili oldu.
Read moreEkonomik anlamda kriz nedir?
Ekonomik durgunluğun veya resesyonun aşırı boyutlara ulaşması sonucunda bir veya birden fazla ülkede ekonomik faaliyetlerin uzun süreli olarak yavaşlaması, üretimin ciddi oranda gerilemesi, işsizlik ve enflasyonun kabul edilebilir sınırların çok üzerinde seyretmesi durumudur.
Read moreEkonomik krizlere neden olan unsurlar?
İşletmelerde krize neden olabilecek çevre faktörleri; doğal şartların, toplumsal, ekonomik , teknolojik ve politik yapının değişimidir. Doğal çevreyle ilgili beklenmedik değişimlerdir. Toprak, su, iklim ve çevre kirliliği yönünden ani felaketler krize zemin hazırlar.
Read more1974 krizi nedir?
Küresel ölçekte 1974 yılında meydana gelen petrol fiyatlarında yaklaşık 4 kat artış (I. Petrol Krizi ) ekonomileri olumsuz etkilemiş. Stagflasyon olgusu ortaya çıkmıştır. Tarihte ilk kez enflasyon ile işsizliğin bir arada artması geçmiş yıllarda ekonomi politikalarında uygulanan teorilerin terk edilmesine yol açmıştır.
Read more1980 borç krizi nedir?
1980 krizi ülkenin ekonomik ve siyasal tarihinde önemli dönüşlere neden olmuştur. O güne kadar kurulan ekonomi, yüksek teknik gerektiren ara mallarını ithal edip içeride küçük ilavelerle üretip iç pazara sunma ağırlıklıydı. Bu yapı kaçınılmaz olarak dönem dönem döviz ve borç krizine yol açıyordu.
Read moreDünyadaki ekonomik krizlerin nedenleri nelerdir?
Ekonomik krizlerin nedenleri arasında; Mal/hizmet piyasaları ile finansal piyasalarda talep daralması veya arz fazlalığı Doğal afetler Siyasal bunalımlar, istikrarsız veya popülist politikalar Askeri müdahaleler Piyasalarda düzenleme ve denetleme eksikliği Ekonomik yapı, teknoloji ve ekolojideki hızlı değişimler …
Read moreBir ülkede ekonomik kriz olursa ne olur?
Gerileyen varlık fiyatları kredi ve likidite sıkışıklığı yaratarak finansman maliyetlerinin yükselmesine, talebin ve üretimin daralmasına neden olur . Darboğaza giren reel sektörde yaşanan küçülme ve iflaslar işsizliğin artması ve gelir düzeyinin gerilemesiyle sonuçlanır.
Read more