Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.
Read moreZarar hesabı nasıl yapılır?
Zarar nasıl hesaplanır? Maliyet tutarından gelir tutarının çıkarılmasıyla kayıp tutarı elde edilmektedir. Örnek olarak alış tutarı 500 TL olan bir malın satış tutarı 400 TL ise bu satıştan meydana gelen zarar 500 – 400 = 100 TL olarak hesaplanacaktır.
Read moreYüzde kar zarar nedir?
%Kar oranı.100’e esit olacak bu degere kar yüzdesi, %Zarar oranı.100’e esit olan bu degere de zarar yüzdesi adını verecegiz. Bu degerler yüzde karı veya yüzde zararı olarak da bilinir. 5/20 = 1/4’tür.
Read moreYüzde kaç arttı?
Yüzde artış, bir sayıyı %X miktarı kadar artırmak anlamına gelir. Örneğin; A sayısı 100 olsun, A sayısını %25 kadar kadar artırmak şu formül ile hesaplanabilir: A+(A*25)/100 formülü kullanılır. Yani, 100+(100*25)/100=125 olur.
Read moreSafi kar nasıl hesaplanır?
Bu açıklamayı; Safi kâr = Dönem kârı veya zararı – vergi ve diğer yasal yükümlülükler – geçmiş yıl zararları şeklinde formülle de gösterebiliriz.
Read more100 Kar ne demek?
Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır. Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Read moreKar oranı mı kar marjı mı?
Kar Oranı = Ürün, hizmet veya servisinizin satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farkın maliyete oranıdır. Brüt Marj = Ürün, hizmet veya servislerinizi satarken yaptığımız masrafları düşmeden hesaplanan değerdir.
Read more